Dwa światy smaku
2 marca 2012, 13:22Kiperzy zawdzięczają swój wyostrzony smak przede wszystkim uwarunkowaniom biologicznym. Przeciętni konsumenci wina mogą być ślepi na doskonale dla nich wyczuwalne niuanse, a nawet podstawowe właściwości trunku, takie jak równowaga słodyczy i kwasowości. Stąd wątpliwości, czy autor opisu wina nie zmyślił przypadkiem nut owocowo-drzewnych i posmaku orzechów...
Molekularna pamięć drzew pomaga wytrzymać upały
15 lutego 2019, 05:02Drzewa zapamiętują ekspozycję na ekstremalnie wysokie temperatury, dzięki czemu ich potomstwo i one same lepiej sobie radzą z kolejnymi falami upałów.
Oczyszczacz fal
11 grudnia 2007, 23:48Nanotechnologia oraz bezpośrednie przetwarzanie sygnałów optycznych to ostatnio wyjątkowo modne zagadnienia. Tym razem amerykańscy naukowcy informują o metodzie pozwalającej na usuwanie zakłóceń z sygnałów przesyłanych światłowodami, dzięki której będą mogły powstawać jeszcze szybsze i tańsze sieci do transmisji danych.
Metanogen pomoże ogrzać Ziemię
20 lutego 2014, 14:00Australijczycy z University of Queensland odkryli mikroorganizm, który może odegrać ważną rolę podczas przyszłego ocieplania się klimatu. Ben Woodcroft z Austarlijskiego Centrum Ekogenomiki mówi, że mikroorganizm nazwany roboczo „metanogenem” żyje na północy Szwecji w roztapiającej się wiecznej zmarzlinie
Grafenowi można nadać właściwości piezoelektryczne
16 marca 2012, 14:08Grafen ma wiele niezwykłych właściwości, jednak nie jest materiałem piezoelektrycznym. Piezoelektryczność to właściwość niektórych materiałów, polegająca na tym, że przy zginaniu, ściskaniu i skręcaniu materiały te produkują ładunki elektryczne.
Nie muszą lądować przez parę miesięcy. Jedzą i śpią w locie
7 marca 2019, 12:35Jerzykowate są stworzone do jedzenia i spania w locie.
Grafen - najlepszy z materiałów
14 stycznia 2008, 11:29Krzem wciąż pozostaje podstawowym materiałem używanym w elektronice i pomimo pojawiających się czasami głosów, iż jego czas dobiega końca, ciągły postęp technologiczny pozwala na znajdowanie kolejnych zastosowań dla tego materiału. Od pewnego czasu naukowcy zwracają coraz większą uwagę na grafen – dwuwymiarową strukturę atomów węgla ułożonych w heksagonalną sieć.
Wątpliwości co do prawdziwości 'przełomowej' metody
14 marca 2014, 18:24Nie ma pewności, czy szeroko relacjonowana w styczniu przez media przełomowa metoda uzyskiwania komórek pluripotencjalnych z poddanych stresowi krwinek (leukocytów) naprawdę działa. Wątpliwości świata naukowego wzbudziło najpierw zdjęcie, które przypominało fotografie z wcześniejszych badań szefowej zespołu doktor Haruko Obokaty. Później okazało się, że innym akademikom nie udaje się zreplikować wyników.
Ważne są nie tylko kalorie, ale i intensywność wysiłku
2 kwietnia 2012, 16:10Krótsze sesje intensywnych ćwiczeń są korzystniejsze - czytaj: zdrowsze - od dłuższych sesji o umiarkowanej intensywności, które pozwalają spalić tę samą liczbę kalorii (Journal of Epidemiology).
Kolorowe warzywa i owoce pomagają zapobiegać zaćmie
26 marca 2019, 12:16Naukowcy z Chin i Uniwersytetu Australii Południowej analizowali związki między spożyciem owoców i warzyw bogatych w przeciwutleniacze a obniżeniem ryzyka zaćmy związanej z wiekiem (ang. age-related cataract, ARC).